צמוד לכותל המערבי שוכן לו גן ארכאולוגי מרהיב ביופיו. הגן אוצר בתוכו ממצאים מתקופות שונות: בית המקדש הראשון והשני, מוסלמי ביזנטי, מוסלמי קדום, צלבני ועוד. אך הממצאים המרגשים ביותר הם: חומת העיר מימי הבית הראשון, המדרגות העולות לבית המקדש, הרחוב המקורי מימי הבית השני, חנויות, מקוואות ועוד.
מרכז דוידסון – הוא מוזיאון בתוך הגן הארכאולוגי ובו מצגות ותצוגות הקשורות לממצאים באתר. תוכלו לצפות בסרטון על עולי הרגל שיעורר אתכם לחיים ויחזיר אחורה בזמן. כמו כן מודל ווירטואלי בהדרכה מקומית ייקח אתכם למסע בזמן אל ימי הבית השני.
בחפירות שנעשו לאחר איחוד ירושלים צמוד לכותל המערבי והכותל הדרומי (כן רבותי, יש כותל דרומי) נמצאו ממצאים מרתקים ומרגשים. צמוד לכותל המערבי נתגלה רחוב רחב ומרשים מימי בית המקדש בשני, שהיה בעצם הרחוב הראשי של ירושלים באותה תקופה. כולם הלכו שם, עולי רגל ותיירים מגדולי היהודים שחיו באותה התקופה – רבן יוחנן בן זכאי ואפילו רבי עקיבא. ואתם חברים, אם תגיעו לגן הארכיאולוגי, תוכלו גם אתם לצעוד על אותן מרצפות ממש! תפעילו את הדמיון וכך תוכלו גם אתם להרגיש את האווירה, כשמאות אלפי יהודים לפני 2000 שנה, צעדו ברחוב טרם עלייתם טהורים ורוטטים לפני העליה להר הבית.
בשנת 70 לספירה הרומאים מחריבים את בית המקדש ולא מסתפקים בזה.
אבני ענק שהופלו מכותלי הר הבית , נפלו על הרחוב. אבני קשת עצומה שהייתה פרוסה על הרחוב והובילה אל החלק הדרומי של הר הבית (ושרידיה נראים על הכותל המערבי), גם נפלו על הרחוב ופערו בו בור ענק.
מתחת לרחוב נתגלתה תעלת ניקוז מרשימה וגם בתוכה נמצאו ממצאים מדהימים מימי החורבן ממש. זה המקום אליו ברחו הלוחמים, בתקווה שימלטו מחרבם של הרומאים.
ליד הכותל הדרומי, תעלו על גרם מדרגות חצוב בסלע האם של הר המוריה (בחלקו מקורי מימי הבית השני) ששימש את המעפילים אל הר הבית. גרם מקורי שהדריכה על מדרגותיו מעוררת רטט, כשמדמיינים וחושבים על אותן הדמויות שטיפסו במעלה המדרגות לבית המקדש.
במרכז דוידסון מוזיאון ובו מוצגים ממצאים שנמצאו בחפירות. וכן מודל תלת מיימדי מרשים המאפשר לטייל בירושלים ולעלות לבית המקדש יחד עם עולה הרגל. לצעוד איתו על הרחוב, לקנות איתו את הקורבן, לטבול איתו במקווה, ומשם לעלות איתו להר הבית. הצפייה במודל התלת מיימדי הייחודי משלימה את חווית העליה לרגל.
מבנים רבים שרואים בשטח הם מהתקופה הביזנטית, אז יש תנופת בניה גדולה באזור ושם בין הריסות אחד מהחנויות, נמצא אוצר- מדליון גדול של זהב ועליו תבליט מנורה וסמלים יהודיים נוספים וכן נמצאו מטבעות זהב רבים. המעניין הוא , שבתקופה הביזנטית , יהודים לא הורשו להיכנס לירושלים) .הממצא מתוארך לימי הכיבוש הפרסי בתחילת המאה השביעית לספירה)
מהתקופה המוסלמית הקדומה נמצאו שרידי ארמונות אומאים, מרשימים בגודלם. החשוב מביניהם, היה בעל גשר שחיבר את הקומה העליונה בארמון אל מסגד ׳אל אקצה׳. הגשר שימש כמעבר פרטי של הסולטן למסגד. רעש אדמה אדיר בשנת 749, גרם לקריסת המבנים שלא נבנו מחדש. שרידים מארמונות אלו מפוזרים בכל האתר ואפשר להבחין בהם כבר בכניסה.
ניתן להזמין במוקד ההזמנות אירועים כמו הנחת תפילין וקיום טקס חופה.
כמו כן ניתן לקיים באתר כנסים ומפגשים של כאלף איש.